Suriname werkt aan een duurzame toekomst

Visueel overzicht van Surinames Groene Ontwikkelingsstrategie en nationale structuurvisie 2025–2050.

Een Doordachte Koers voor Suriname:

Recente opiniestukken van de gerespecteerde academicus Professor Jack Menke schetsen een beeld van Suriname waarin een langetermijnvisie op ontwikkeling zou ontbreken. Hoewel wij kritische reflectie op het overheidsbeleid essentieel achten voor een gezonde democratie, voelen wij ons genoodzaakt dit beeld te nuanceren. De bewering dat de huidige regering geen strategische koers heeft voor de toekomst, doet geen recht aan de fundamentele en toekomstgerichte beleidsinitiatieven die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld en in gang gezet.

Juist daarom willen wij van deze gelegenheid gebruikmaken om twee cruciale pijlers van ons langetermijnbeleid nader toe te lichten: de Groene Ontwikkelingsstrategie (GDS) en de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening. Deze documenten vormen samen het kompas voor een duurzaam, veerkrachtig en inclusief Suriname richting 2050.

De Groene Ontwikkelingsstrategie (GDS)

Professor Menke’s kritiek op een vermeende “Groei-Geld-Geef”-mentaliteit miskent de essentie van de GDS. Deze strategie is juist ontwikkeld om te breken met de historische afhankelijkheid van kortetermijnwinsten uit de grondstoffensector – de zogenaamde ‘grondstoffenvloek’. De GDS is een integrale langetermijnvisie (2025-2050) die duurzame ontwikkeling centraal stelt.

De strategie erkent dat ad-hoc beleid en eenzijdige focus op grondstoffenwinning in het verleden hebben geleid tot economische volatiliteit en onvoldoende maatschappelijke vooruitgang. De GDS biedt een raamwerk om economische ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid en milieubescherming met elkaar in balans te brengen.

Vier Onderling Verbonden Pijlers van de GDS

  1. Duurzame Economische Diversificatie en Groei: Actief sturen op vermindering van de afhankelijkheid van de extractieve sector door het stimuleren van duurzame sectoren zoals landbouw, ecotoerisme, hernieuwbare energie, financiële diensten en ICT.
  2. Milieubescherming en Klimaatbestendigheid: Het behoud van Suriname’s unieke status als ’s werelds meest beboste land (93% bosbedekking) en carbon-negatieve natie.
  3. Sociale Inclusiviteit en Rechtvaardigheid: Zorgen dat de voordelen van ontwikkeling alle Surinamers ten goede komen met speciale aandacht voor armoedebestrijding en verbetering van onderwijs en gezondheidszorg.
  4. Goed Bestuur en Institutionele Versterking: Het creëren van transparante, verantwoordelijke en effectieve instituties.

De GDS stelt concrete doelen, waaronder een BBP per capita van minimaal USD 40.000 en een Gini-index onder 0.30.

Structuurvisie Ruimtelijke Ordening

Om te zorgen dat deze langetermijnvisie standhoudt over regeerperiodes heen, is er voor het eerst een nationale Structuurvisie voor de Ruimtelijke Ontwikkeling 2025-2050 ontwikkeld. Dit document vormt de ruimtelijke vertaling van de GDS.

De primaire doelstelling is het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving voor alle Surinamers door een optimale, duurzame en gecoördineerde aanwending van ons grondgebied.

Kernwaarden van de Structuurvisie

  • Zorgvuldig ruimtegebruik
  • Het creëren van gezonde leefomgevingen
  • Toekomstbestendigheid
  • Draagvlak

De Structuurvisie doorbreekt de traditionele sectorale benadering door economische en sociale ontwikkeling expliciet te koppelen aan ruimtelijke planning.

De uitdagingen waar Suriname voor staat zijn complex, maar met de Groene Ontwikkelingsstrategie en de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening beschikt Suriname over een samenhangend en toekomstbestendig beleidskader. Wij nodigen iedereen uit, inclusief Professor Menke, om kennis te nemen van deze documenten en deel te nemen aan de dialoog over hun implementatie. Samen kunnen we het Suriname bouwen dat toekomstige generaties verdienen.

Deel dit: