Het Incident
Het incident kwam aan het licht toen een hoofdcontroleur van het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen week aangifte deed tegen zowel een colporteur als een controleur. Deze aanklacht betreft de dubieuze verspreiding van de oproepingskaarten.
Reactie van de Politie
De politie heeft een serieuze benadering van de melding gekozen. Waarnemend politiewoordvoerder Michel Elskamp bevestigt aan het JournalistenCollectief dat er direct een onderzoek is gestart.
Strikte Richtlijnen van Binnenlandse Zaken
Volgens directeur Nasir Eskak van Binnenlandse Zaken zijn er strikte richtlijnen voor het verstrekken van oproepingskaarten. Belangrijke punten zijn:
- Identificatie is verplicht: Oproepingskaarten moeten altijd worden gegeven na controle van identificatie.
- Meerdere huisgenoten: Het is toegestaan om kaarten aan meerdere gezinsleden te verstrekken, mits de identificatie in orde is.
Aanhoudingen en Verdere Acties
De colporteur die verantwoordelijk wordt gehouden voor het uitgeven van de oproepingskaarten is inmiddels aangehouden. De autoriteiten hebben ook de vermoedelijke ontvanger van de kaarten op het adres dat in de zaak wordt genoemd niet meer aangetroffen. Dit roept vragen op over waar hij zich nu bevindt:
- Verdachte vertrokken?: Er zijn vermoedens dat hij inmiddels is uitgeweken naar Frans-Guyana.
De Surinaamse politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere betrokkenen.
Het onderzoek naar de verspreiding van de oproepingskaarten in het politieressort Latour stelt vragen over de integriteit van het verkiezingsproces in Suriname. Het is cruciaal dat de richtlijnen worden nageleefd om de eerlijkheid en rechtmatigheid van verkiezingen te waarborgen. Blijf op de hoogte van verdere ontwikkelingen en ondersteun de autoriteiten in hun inspanningen voor transparantie en gerechtigheid.