Project Onze toekomst in eigen handen van begin in Coronie en Nickerie

Jongeren in Suriname nemen deel aan project over verkiezingen en democratie.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 april is in het westen van Suriname het eerste traject van het jongerenproject ‘Onze Toekomst in Onze Handen’ succesvol van start gegaan. Dit initiatief speelt een cruciale rol in het bevorderen van de bewustwording en participatie van de jeugd in het nieuwe kiesstelsel en het verkiezingsproces in Suriname. Het is van essentieel belang dat jongeren gebruik maken van hun stemrecht, en dit project nodigt hen uit om actief deel te nemen en bij te dragen aan een verhoogde kiezersopkomst.

Aftrap van het Project

De aftrap vond plaats in het district Coronie, in de multifunctionele zaal, onder leiding van Sercheenio Moeljakarta, initiatiefnemer en oprichter van de jeugdorganisaties Kinderen van Vandaag en Students for Students. Hieronder volgen enkele hoogtepunten van het evenement:

  • Het zal een mogelijkheid bieden voor jongeren om meer te leren over het kiesproces.
  • De sessies zullen hen helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken.
  • Het project is gericht op het vergroten van de betrokkenheid van de jeugd bij de democratie.

Reacties van Deelnemers

Hoewel Moeljakarta deels teleurgesteld was over de opkomst in Nickerie, die lager uitviel dan gehoopt, is hij dankbaar en optimistisch over de impact van de sessies in Coronie. “We blijven doelgericht en gemotiveerd. Elke deelnemer die wij bewust kunnen maken, vermenigvuldigt de impact binnen zijn of haar gemeenschap,” aldus Moeljakarta.

Inspirerende Rondleiding

Bij aankomst in Coronie kreeg de delegatie — bestaande uit leden van Jeugdraad Suriname, Kinderen van Vandaag, Students for Students en Circle of Law — een inspirerende rondleiding in het logeergebouw van Vincent Kenswil van Coronie Travel. De bezoekers spraken hun bewondering uit over de historische waarde en het potentieel van het district.

Politieke Betrokkenheid

Het evenement trok ook de interesse van verschillende politieke kandidaten, zowel van De Nationale Assemblee (DNA) als de Ressort Raad (RR), die deel uitmaakten van de sessies. Dit benadrukt het belang van kennis over het nieuwe kiessysteem, niet alleen onder burgers maar ook onder volksvertegenwoordigers.

Presentaties en Uitnodiging tot Actie

Tijdens de sessies traden Moeljakarta en Rier Shemar, voorzitter van de Jeugdraad Suriname, op als sprekers. Moeljakarta verzorgde een presentatie over het nieuwe kiesstelsel en Rier Shemar benadrukte het belang van democratie en burgerparticipatie. Hij riep aanwezigen op om hun kennis binnen hun gemeenschappen te delen:

“Wie verandering wil brengen, moet eerst weten hoe het systeem werkt. Zonder kennis geen keuze, en zonder keuze geen vrijheid.”

Toekomstige Plannen

De organisatie blijft, ondanks de uitdagingen, optimistisch en vastberaden. Er zijn plannen om het project verder uit te breiden naar andere districten, zodat ze zoveel mogelijk kiezers — met name jonge kiezers — kunnen bereiken.

Moeljakarta roept iedereen die interesse heeft op om de handen ineen te slaan en onze democratie te versterken door middel van goed geïnformeerde burgers: “Onze toekomst ligt in onze handen. Laten we die kracht gebruiken.”

Met het jongerenproject ‘Onze Toekomst in Onze Handen’ wordt een belangrijke stap gezet in het empoweren van jongeren in Suriname. Door hen te betrekken bij het kiesproces kunnen we samen bouwen aan een sterkere democratie. Doe mee en gebruik jouw stem!

Deel dit: